lauantai 25. huhtikuuta 2009

Luomuiloa

nappipurkin sisältöä

Hei taas

Mummini kätköistä löytyi purkeittain nappeja. Napit ovat yksinkertaista käyttötavaraa, mutta kuka olisi arvannut kuinka paljon mielihyvää pelkkä nappipurkin ravistaminen tuottaa. Nappeja on niin monen varisiäkin, että siksikin sisällön tutkiminen on kiehtovaa.

Monikohan on tullut ajatelleeksi nappien historiaa. Joku on ne kuitenkin suunnitellut, tehnyt tai teettänyt, myynyt, ostanut ja käyttänyt.

Mummini on kerännyt nappeja varmasti vuosiakymmeniä. Hän on elänyt pulavuosien aikana ja oppinut säästämään kaikkea mahdollista. Nykypäivänä ekologisuus on peräänkuulutettua, mutta mikäs sen ekologisempaa on kuin nappien säästäminen ja vanhojen vaatteiden uudelleen käyttö.

Nappeja voi kuitenkin käyttää muuhunkin kuin vaatteisiin. Ne ovat oivallisia leikkkikaluja. Niitä voi lajitella värin, koon tai reikien lukumäärän perusteella, myös muoto on hyvä lajittelukriteeri, jos sattuu olemaan muitakin kuin pyöreitä nappeja. Löysin purkista myös nappinauhoja joita äiti ja hänen sisaruksensa ovat lapsena tehneet. Veljeni keksi, että napeilla voi myös pelata "kirppua", peliä, jossa napit täytyy ampua toisten nappien avulla johonkin astiaan.

Tänään lajittelin nappeja värien perusteella purkkeihin. Lopetettuani ajattelin, että lasken ne yksitellen. pääsin 80:neen ja luovutin, koska reilusti yli puolet oli laskematta. Siitä päättelen, että nappeja on satoja.

Postimerkkeily luokitellaan harrastukseksi, mutta kukaan ei ole varmasti tullut ajatelleeksi, että voisi esitellä itsensä: "Hei, olen Selda, harrastan nappien keräämistä." Varsinaista luomuiloa tuo nappien keräily ja lajittelu.

Tämän viikon maanantaina on vihdoinkin Resonaari soi- konsertti. Olen jännittänyt tätä konserttia jostainsyystä enemmän kuin muita muistan jännittäneeni. Voi olla, että ennen konserttia jännitän joko niin paljon, että pyörryn ennen lavalle menoa tai sitten olen tyynen rauhallinen. Jännitys ei ole järkiperäistä, jos olisi en jännittäisi, tiedän, että osaan kappaleen ja minua varmasti avustetaan tarvittaessa, enkä ole hetkeäkään yksin. Ensiviikolla saatte kuulla konserttikuulumisia.


1 kommentti:

  1. Hei Selda!

    En tiedä, että muistatko mua, Jania, Maatullin ala-asteelta. Olimme samalla luokalla 3-5. Kaverini näytti jutun Demistä, jossa sinua haastateltiin, joten päätin ottaa suhun yhteyttä tän blogin kautta. Ois tosi kivaa kuulla sun kuulumisia ja mutenki pitää yhteyttä.

    Aurinkoisin terveisin Jani Lehto:)

    VastaaPoista