perjantai 16. huhtikuuta 2010

Jotain tuttua - uudessakin porukassa

Ensimmäinen uuden INTO:n kokous on nyt pidetty. Tuntui mukavalta tulla uudestaan valituksi osaksi tuota työryhmää. Ennen ensimmäistä kokousta meille lähetettiin muutamia liitetiedostoja. Ne käsittelivät INTO:n toimintatapoja ja tavoitteita. Ne luettuani olin innoissani, me pyrimme kohti suuria asioita pienin askelin. Itse tulin mukaan kesken kauden ja sain pikaperehdytyksen, mutta ihmettelen silti vähän miksi minulle ei esitetty kyseisiä toimintatapoja ja tavoitteita. Ne olisivat kertoneet selkeästi ja innostavasti mihin oikein olin eksynyt mukaan.

Tämä INTO:n ensimmäinen kokous oli ujutettu osaksi nuorisoyhteistyö Seitin järjestämän seminaarin ohjelmaa. Kyseinen seminaari kokosi yhteen kaikkien niiden vammaisjärjestöjen työryhmät, jotka ovat mukana muodostamassa seittiä ja suunnittelemassa seitin toimintaa. Jokaiselle työryhmälle oli varattu oma kokoustilansa, mutta meidät laitettiin siihen tilaan jossa kaikki yleinenkin ohjelma järjestettiin. Niin, kaikki tietävät millaisia kokouksemme ovat, ne venyvät hyvässä porukassa melkoisen pitkiksi. Kyllä me saamme asioita käsitellyksi, mutta samalla tulee naurettua yhdessä kaikenlaisia asioita. Päätimme kuitenkin tässä ensimmäisessä kokouksessa jatkaa vapaan kokousilmapiirin linjalla.

Muu ohjelma keskittyi seitin tapahtumien kehittämiseen. Meidät laitettiin pohtimaan miksi seitin toiminta on meille niin merkityksellistä ja miten sitä pitäisi vielä kehittää 15-vuoden jälkeen. Itse olen päässyt mukaan seitin toimintaan vasta INTO:on valintani jälkeen, enkä senkään jälkeen ole käynyt kovin monessa tapahtumassa, mutta tämän seminaarin ohjelma oli innostava ja houkutteli kunnolla mukaan seitin toimintaan.

Kyseiseen seminaariin piti ilmoittautua hyvissäajoin ennen tapahtumaa. Tajusin vasta ilmoittauduttuani, että seminaari osuisi viimeiselle viikonlopulle ennen koeviikon alkua. Jos olisin tajunnut sen, en olisi varmaan ilmoittautunut seminaariin vaan mennyt ainoastaan kokoukseen. Oli kuitenkin ihana nähdä kaikki vanhat INTO:laiset kuukausien jälkeen, ja tavata uudet tulokkaat ennen kokousta. Seminaari kokonaisuudessaan oli kuitenkin innostava ja kokeetkin ovat jo ohi.

Kaikissa Seitin ja Invalidiliiton tapahtumissa tähän asti on tullut valvottua melko pitkään. Se johtuu osin myös ohjelman rakenteesta. Illallista syödään vasta seitsemän aikaan ja senkin jälkeen on jotain ohjelmaa. Lisäksi oikeastaan vasta sen jälkeen on aikaa jutella vanhojen ja uusien tuttavien kanssa, koska koko päivä iltaan asti on niin täynnä ohjelmaa. Tästä ihanasta valvotusta viikonlopusta johtuen olen ollut monena iltana kuolettavan väsynyt, mutta toisaalta olen saanut nukutuksi ilman suurempia ongelmia.

INTO on jonkin aikaa julkaissut myös omaa lehtistään jaettavaksi Invalidiliiton nuorille jäsenille. Uudestakin työryhmästä löytyi sen verran innostusta, ettei Eliit-liitettä haudattu. Minut valittiin yhdessä erään uuden jäsenen kanssa pohtimaan Eliitin sisältöä. Ideana siis on, että jokainen INTO:n jäsen kirjoittaa yhden jutun Eliittiin. Meidän tehtäväksemme ilmeisesti jää pohtia millaisia juttuja Eliitissä voitaisiin julkaista ja mitä kukin kirjoittaisi.

Olen saattanut kirjoittaa tästä aiemminkin, mutta kirjoitan nyt vielä kerran. Minulla on sekä vammaisia, että vammattomia kavereita, mutta olen kokenut, että INTO: kerää yhteen ihmisiä, joilla on samanlaisia arvoja, kuin minulla. He elävät vammastaan huolimatta täyttä elämää eivätkä uppoudu säälimään itseään ja kohtaloaan. Ainakin viimekautisen INTO:on jäsenten kanssa oli kokemukseni mukaan näin. Uskon, kuitenkin, että uudetkin jäsenet ajattelevat näin, koska tietynlaista vahvuutta ja asennetta se vaatii lähteä mukaan vaikuttamaan. INTO keskittyy lähinnä nuoriin, mutta nuoresta se on aloitettavakin, nuoret rakentavat sitä seuraavaa vaikuttavaa sukupolvea. Pitäisi varmaan sanoa, että me nuoret rakennamme.

Olen ollut viimevuotisen mukaantuoloni jälkeen huomattavasti nuorempi kuin muut, niin INTO:n sisällä kuin seitin tapahtumissakin. Käsittääkseni yksi uusista jäsenistämme ei ole minua kovin paljon vanhempi, vasta lukiosta valmistunut. Se todistaa, että nuoremmistakin löytyy vaikuttamishaluisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti